Pleje af hoven

Beslagsmeden.dk

Hvis  kvalitet og know how er vigtige argumenter

v/ Registreret Beslagsmed

Jan Krogh

Hjarupvej 4  DK-6200 Åbenrå

Telefontid alle hverdage mellem 07.00 & 7.30 på telefonnr. 74 61 82 02

eller via mail; beslagsmeden@krogh.mail.dkJeg skelner ikke mellem, om din hest koster 1 kr. eller 1 million, de skal behandles ens.

 Samme service til dit kæreste eje, er vigtig for mig.


Huskede du at rense hoven inde du red ud?


Denne ejer glemte det...............


Remember to tjeck the hoof before riding.....this owner diden´t. Took a moment of thinking before remowing the screw.

Pleje af hoven er en vigtig del af den daglige omgang med hesten.

 

Daglig rensning af hoven.


Mudder, sand, skidt fra rideunderlaget og boksen, skal renses væk. Både inden i og uden på hoven Sand og lign. som for lov til at sidde på hoven, er godt nok ofte fugtigt når det sætter sig fast, men det tørre ud og trækker derved fugt ud af hoven. Det skal børstes væk Det kan let gøres med en blød børste.

 

Skidt der sidder ekstra godt fast, for eksempel fra boksen, kan være lidt mere besværligt at få af hoven. Ofte bruges vand og en stiv børste til at vaske det af med. Det er også godt nok at gøre, men ikke hverdag. Det fjerner beskyttelsen af hoven og hoven bliver for våd. Når den er for våd giver det grobund for bakterier som kan ødelægge hoven.

Brug derfor evt. en stålbørste, den er faktisk ret god til at fjerne skidt med. Der skal ikke bruges mange kræfter.


Inden i hoven:

Her kan stålbørsten også bruges. Den laver ingen ridser i sålen og strålen som en hovrenser gør. Børst sålen ren, se efter sten som sidder fast i hoven, tjek strålen og fugerne for sten. Rens henover strålen. Det kan den sagtens tåle. Ofte hører jeg at man ikke må rense strålen.......det er forkert. Ved godt at der i mange bøger og også i teorien for Ridemærker, står at man ikke må. Men den skal også holdes ren. Det er jo skidt fra boksen der foreårsager sur stråle. Det kan du læse mere om herunder og på siderne om sygdomme.  Brug en rund pind eller en ispind til at rense omkring fugerne i strålen, det giver ingen ridser og små læsioner i strålen.


Et område der meget ofte glemmes, ikke renses er området lige over strålen og rundt om området ved ballerne. Hrer samler der sig altid en masse skidt. Det er en medvirkende faktor til hesten udvikler sur stråle, og evt. også muk.

Sørg for at det område renses. Det renses bedst ved at løfte hoven op og rense nedad, væk fra kronranden. Sørg for at det bliver tørt. Det kan med fordel resnes ved hjælp af vand en gang om ugen.


Husk.......Hoven tåler IKKE diverse shampoo´s og andre vaskemidler. Det er kun med til at fjerne det naturlige fedtlag som hoven selv sørger for. Den kan ikke ersttattes af plejemidler.


Sur Stråle


 En væsentlig grund   til at mange heste er  halte.


Sur stråle kan give hesten varige mén. Det er der ikke mange der tænker over. Men ikke desto mindre rigtigt. En sur ståle kan være medvirkende til at din hest for en forsnævret hov, hvorved at spillet i hoven forsvinder. Strålen forbliver mindre, i fremtiden. Når spillet i hoven forsvinder, bliver dragtbrusken ikke stimuleret hvorved den starter en forbening. En forbening betyder at stødabsorberingen forsvinder. Det gør hesten kronisk halt.Se behandling  her og produkter

Det daglige tjek af hoven.


Hoven tjekkes udvendigt såvel som indvendigt for fremmedlegemer, renses med hovrenser eller en stiv børste. Hvis hesten har sko på, bør skoen tjekkes, at den ligger fast, og at den ligger korrekt og sidst men nok så væsentlig at den ikke er bøjet efter at hesten har trådt i skoen. På hovens yderside tjekkes for sprækker eller lignende, samt kronrand for eventuelle slag. Strålen og ballerne efterses for slag eller skrammer. Rensning af hoven med hovrenser.


Der findes mange gode hovrensere på markedet og der findes også dårlige. Det vigtigste er at en hovrenser ikke skraber hoven, den skal rense hoven. En hovrenser med en meget skarp og lang krog kan til tider komme for langt ned i strålefugen, det er ikke hensigten, jo dybere der kan renses og jo hårdere der renses, desto større mulig hed for at få fugerne for dybe og derved skabe grobund for sygdom. Børst eventuelt hoven ren og brug renseren til at tage sten og lign. Der sidder fast i hoven.


 Tjek at skoen sidder fast, og at den er lige. Det er vigtigt.


Jeg har indimellem kunder der ringer og beder om et besøg fordi hesten har trådt skoen skæv. Men dagen efter ringer de igen og siger, skoen har rettet sig så du behøver ikke komme.....Desværre forholder det sig ikke sådan, det er hoven der søger ned til skoen, hoven er i dragterne så fleksibel at den kan søge ned. Det giver en skæv hov og dermed en forskydning i hovens kapsel, den er ikke sund og derfor bør skoen rettes og igen lægges på.


Pleje af hoven.


Fordi at hoven er så vigtig bør den også have ekstra opmærksomhed. Det ses desværre tit at hestens hov får mindre opmærksomhed en resten af hesten, det skyldes i regelen usikkerhed og manglende viden om hvorledes hoven holdes i en god kondition.


Hoven er kompliceret skabt, den skal kunne absorberer stød, skal kunne tåle slid og være modstandsdygtig overfor underlaget. Desuden skal den samtidig være hestens, ekstra hjerte, og med sin elasticitet cirkulerer blodet.


Hvorledes holdes hoven så i en god kondition og hvad bør man være opmærksom på.


Årsagerne til at hoven ikke fungerer optimalt er mangfoldige, men de oftest forekommende skavanker kan rettes hvis boksmiljøet  er korrekt. Nutidens hest opholder sig meget i boks og stald. Hvorfor plejen bliver mere nødvendig end ved heste der opholder sig ude det meste af tiden.  Derfor kan mange problemer være rettet hurtigt hvis opmærksomheden omkring boksen øges. En hest med hoven der er porøse, hoven sål smuldre eller er ødelagt, skyldes det renligheden i boksen. Ammoniak fra hestens urin, er med til at nedbryde hoven. Den er også skyld i de fleste tilfælde af sur stråle, som også opstår af urin og afføring i boksen. Sur stråle omtales senere i dette afsnit. Renlighed i boksen er derfor et must. En boks bør være ren og ikke kun ren ved en ugentlig udmugning.Hoven skal være elastisk. Det kan sikres på ved hjælp af nogle enkelt retningslinier. Hoven bør efter ridning tjekkes for sten og fremmedlegemer i sål og stråle, renses ud for sand og spåner. Hovens sål og ydersiden skylles med vand, for at fjerne indtørret sand og jord. Sand og jord der får lov til at sidde trækker fugtighed ud af hoven hvorved hoven hurtigt bliver tør. At børste hoven ren kan også være løsningen , men det vigtigste er at få snavs og indtørret sand og jord væk. Hvis hoven har en normal fugtighed er vask med vand unødvendig. Ofte kan hove der har været udsat for vask, ved vask forstås brug af en stiv børste og meget vand, blive meget tørre, trods det at der tilføres rigelige mængder af fugtighed og hoven ren. Det skyldes at glasurlaget, det naturlige fedtlag der udskilles fra kronranden vaskes og skrubbes væk. Glasurlaget er hestens naturlige hovfedt. Det  beskytter hoven for udtørring. Ofte høres det at rytter og ejer ikke bryder sig meget, om de skjolder glasurlaget, naturligt laver på hoven og vasker dem bort. Det er forkert at fjerne glasurlaget fra hoven, og hvis der er fjernet ved for hyppig vask, bør hoven tilføres fedtstof som erstatning for glasurlaget. Brug af shampoo og andre vaskemidler på hoven skal undgås.


 Hovfedt og hovplejeprodukter.

Gennem de sidste 10-20 år er markedet for plejeprodukter steget markant, det har også givet anledning til en del diskussion omkring valg af produkter. En tommelfinger regel er at plejeprodukter til hoven bør være så naturlige som overhovedet muligt. Mineralske olier og kemiske produkter er ikke særligt hensigtsmæssige da der ofte i, for eksempel hovfedt er mellem 60 helt op til 85 % vaseline som fyldstof. Vaseline har en god evne til at bære andre stoffer i hovfedt, men arbejder ikke korrekt, da det udelukker fugtighed fra for eksempel græs, vej til hoven. Har hoven brug for beskyttelse, hvis hoven har en tilbøjelighed til at der går flige af eller hoven flosser, kan tjære bruges på de områder der er ødelagte. En vigtig ting er dog at tjære lukker vandet ude, tænk på at man før i tiden brugte tjære til at holde træbåde tætte med, altså ingen vand. Derfor bør tjære også bruges med omtanke. Brug af hovfedt hver dag er ikke sundt for hoven.