Rytterens Indstilling

Hvad betyder rytterens indstilling til hesten, for dens holdbarhed?


Her er mine reflektioner overskriften..


Jeg ser , som beslagsmed, ofte heste som blot står inde ca. 75% af tiden.

De bliver trænet - redet i godt og vel en time. Derefter vaskes - renses - skylles - i en time. Så bliver den sat ind i boksen igen. Den er dog ude ca. 2 timer hver dag. På en lille fold. Her står den så og ser lidt på verden. Vi mener ofte at den står  og venter på igen at komme ind i som boks......

Gør den det ? Det tror jeg ikke , jeg tror den keder sig. Det er jo selvfølgelig en påstand. Men er den stimuleret tilstrækkeligt? Kunne det tænkes at folden er for lille?


Hesten undgår , ved at stå i sin boks skader på sener og ben.

Den har det bedst inde i sin 3,5 gange 4 meter boks. Her er hyggeligt og varmt. Den bliver redet hver dag jo, og en gang om ugen har den fri, så skal den ikke rides. Den står fladt i underlaget i boksen, den står fladt når den er på staldgangen og den går fladt i ridehus eller på banen. Det hele er serveret på et sølvfad.

Giver det færre skalder? jeg tror det næppe....

....Hvorfor? Jo  den stimuleres ikke....hverken i hjernen eller i sin motorik. Den er ikke ude længe nok til at kunne stimulerer sine ben. En hest i vild (natur) vil gå ml. 20 -50 km hver dag for at finde føde og vand. Det er lidt svært for vore heste. Det stimulerer både hest - hjerne - fødder og ikke mindst hestens motorik.

Den motorik som en hvilken som helst rytter hellere end gerne vil have  frem i hesten. Det giver hesten den nødvendige frihed til at være hest. Giver vi hestene den nødvendige frihed? Nej Vel......Det tør vi ikke rigtigt, for tænk hvis den går i stykker. Det er ikke kun os som ejere og ryttere der skal have mentalt overskud det skal hesten også. Ellers kan den ikke præsterer.

Giv derfor  din hest.....mest muligt udetid....til at være hest.

Bevægelsen som er hesten natur, er med til at bevare dens sundhed....så holder den også længere.


Der er masser af muligheder for at varierer træningen og udetid. Det kræver selvfølgelig, at man tænker kreativt.


Træning fra jorden.Her tænker jeg ikke på longering (udemærket at gøre) men en anden form for tilgang til stimuering.  Det kan være bomtræning, miljøtræning eller blot leg. 


Jo mere hesten skal tænke og bevæge sig, uden at det er dressur der trænes, heste er faktisk ikke bygget til at gå i cirkler, men lige ud.  

Jeg har flere eksempler på heste, der trænes i skoven. Det betyder også at hesten trænes "mentalt", at den ikke bare, på banen , går i autopilot. Den kan jo faktisk i de fleste tilfælde sit program. Derfor mener jeg den bør have "mentalt fri" i dagene inden et stævne. Jeg har flere eksmpler på heste, som har haft utroligt godt af at komme på tur et par dage i træk, inden et stævne. Hestene har en helt anden ro og mindre stress. 

Det er jo helt op til hesteejerene - men jeg kan se, at de heste der har disse friheder,  har  mindre skader end det som jeg tillader mig at kalde "bur-heste"


I som hesteejere har et ansvar for at have en indstilling til holdbarheden. Altså at give hesten friheden.